preskoči na sadržaj

Glazbena škola Požega

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2012.

Ukupno: 72442
Ovaj mjesec: 1404
Ovaj tjedan: 13
Danas: 13

 

           

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Međunarodni uspjeh našeg srednjoškolaca na natjecanju Begegnung mit Osteuropa
Autor: Marta Matijević, 17. 5. 2018.

Učenik 1. razreda Glazbene škole Požega, Dominik Budimir, te učenica 2. razreda Ekonomske škole Požega, Mirjam Marić, na međunarodnom su natjecanju „Begegnung mit Osteuropa” osvojili prvo mjesto, svako u svojoj kategoriji.


Mentorica učenicima profesorica je njemačkoga jezika u Ekonomskoj školi Požega Martina Budimir.
Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa” već 65. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Svrha je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica” i kulturne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju psiholoških granica, a učenike potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja bio „Wertvoll seit 65 Jahren”. Na natjecanju je u ovoj školskoj godini sudjelovalo 4704 učenika iz 257 škola iz Njemačke i istočne Europe s ukupno 1415 radova.

Dominik Budimir ove se godine prvi put odlučio za glazbenu temu pod nazivom „Stille Nacht reloaded”. Božićna pjesma „Tiha noć, sveta noć” ove godine slavi 200. rođendan. Prvi se dio zadatka sastojao od kritičkog osvrta na pjesmu „Tiha noć”, na njezinu slavu i značenje za natjecatelja osobno, ali i na njezino značenje u Hrvatskoj. Glavni se dio zadatka sastojao od preoblikovanja glazbe i teksta.

Dominik je napisao novi tekst pjesme na njemačkome jeziku i otpjevao ga uz električnu gitaru, jer se pjesma originalno izvodila na gitari. Dominik je završio osnovnu glazbenu školu, smjer gitara, a sad je u srednjoj glazbenoj školi, smjer pjevač. No u najvažniji dio rada spada Dominikova obrada tj. varijanta pjesme u žanru EDM, čime se i inače bavi u slobodno vrijeme. Dodatno je napravio mobil s porukama pjesme, fotoprikaz dvije strane Božića te adventski kalendar s glavnim podatcima o ovome svjetski poznatome djelu.

Izvor: https://www.skolskiportal.hr/clanak/10142-medunarodni-uspjeh-pozeskih-srednjoskolaca/ (17-05-2018))

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju