preskoči na sadržaj

Glazbena škola Požega

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 3. 2012.

Ukupno: 72442
Ovaj mjesec: 1404
Ovaj tjedan: 13
Danas: 13

 

           

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Koncert Marka Špehara, bas i Miroslava Majić, klavir
Autor: Marta Matijević, 27. 4. 2018.

U četvrtak, 26. travnja, u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega održan je koncert Marka Špehara, bas i Miroslava Maji na klaviru. Provjerite kako je bilo!


 


 

Program

1. Carl Loewe: Mali ciklus op.145
                    Odins Meeresritt op. 118

2. L. van Beethoven: In questa Tomba oscura

3. C. W. Gluck: O del mio dolce ardor

4. W. A. Mozart: Aria Sarastra „O Isis und Osiris"
          Aria „In diesen heil’gen Hallen” iz “Die    Zauberflöte„
          ​​Koncertna aria “Per questa bella mano” KV 612
          Koncertna aria „Cosi dunque tradisci“ KV 432

 

Marko Špeher, bas, rođen je 1982. u Požegi. Nakon početnih susreta sa glazbom u Požegi polazi u Srednju glazbenu školu u Osijeku. Uspješno polaže prijemni ispit na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu i studira u klasi Dunje Vejzović. Od samog početka studija Marko Špehar surađuje sa mnoštvom vokalnih ansambala gdje prikuplja velika muzička iskustva sa dirigentima kao što su Frieder Bernius, Peter Neumann i Helmut Riling. Prva operno scenska iskustva prikuplja na Internacionalnom festivalu Ludwigsburger Schlossfestspiele. Pred sam kraj studija Špehar odlazi na dva semestra u Finsku i studira na poznatoj Muzičkoj akdemiji „Sibelius Akatemien“ u Helsinkiju. Nakon završetka studija u Finskoj i Stuttgartu prvi angažman slijedi na Staatstheater Hannover ,te Staatsoper Stuttgart. U Stuttgartu ga se moglo čuti u Mozartovom Don Giovanniu, Verdijevoj Traviati i mnogim drugim djelima gdje je surađivao sa poznatim režiserima kao Hans Neunfels, Peter Konwitschni i Calixto Bieto. U to vrijeme debitira kao Osmin u Otmici iz saraja u Reinsbergu, Austrija. 2008. napušta Stuttgart i sljedi novi angažman u Dortmundu gdje pjeva velike uloge svog facha kao što je Sarasto u Mozartovoj Čarobnoj fruli. U isto vrijeme sljede gostovanja u Kolnu, Munchenu, Stuttgartu, Zagrebu i Lissabonu. Nakon dvije godine u Dortmundu Špehar dolazi na Komische Oper u Berlinu i postaje član njihovog ansambla. Ovdje pjeva velike uloge i potvrđuje se kao mladi predstavnih svog facha. Od sezone 2012/13 postaje član ansambla u Mannheimu i gostuje u Kölnu, Baselu i Leipzigu. U suradnji sa renomiranim režiserom Christofom Loyem sudjeluje u značajnoj praizvedbi „Der Sandmann“ u Baselu. U Mannheimu se obraća velikim ulogama verdijanskog facha i debitira kao Kralj Filip i Jacopo Fiesco u Verdijevim operama „ Don Carlo“ i „Simone Boccanegra“ Budući angažmani ga vode i dalje u Theater Basel i Operu Köln,operu Strassburg , te na Staatsoperu u Hamburgu i Volksoperu u Beču.

 

 

Miroslav Majić rođen 1980. godine u Novom Sadu, gdje je započeo glazbenu naobrazbu. Godine 1992. nastavlja školovanje u Glazbenoj školi Požega, te srednju školu u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku. Tijekom školovanja održao je niz uspješnih nastupa, polučio zapažene rezultate na Regionalnim i Državnim Natjecanjima učenika glazbe (solo, klavirski duo i komorni sastavi) te na  Međunarodnim natjecanjima. Studij klavira upisuje u Rijeci na Područnom odjelu Zagrebačke muzičke akademije u klasi doc. Vladimira Babina. Od 2004. radi u Glazbenoj školi Požega kao korepetitor i profesor klavira, te od 2009. kao vanjski suradnik u Glazbenoj školi Slavonski Brod, također u nastavi i kao korepetitor. Od godine 2005. redovito sudjeluje na Regionalnim, Državnim i Međunarodnim natjecanjima učenika glazbe kao klavirska pratnja učenicima puhačkog odjela te odjela za solo pjevanje i udaraljke gdje osvajaju brojne nagrade. Usavršava se pedagoški na seminarima pedagoga: Đ. Tikvica, S. Čaldarević, D. Cikojević. K. Krasnitsky, E. Indjić. Redovito solistički sudjeluje na gostovanjima i  programima povodom proslave Dana škole, te koncertira sa umjetnicima Nenad Jurčić (klarinet), Tomislav Ratković(truba), Draženka Majić (solo pjevanje), Ana Ticl (solo pjevanje), Stanka Džambić (klavir) i Martina Gojčeta Silić (solo pjevanje).

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju